למה יש עליה באירועי לב ? אצל נהגים, ספורטאים מפורסמים ובכלל.
אולי יש משהו שהם עשו לגוף שלהם לאחרונה? אולי כולנו צריכים דיאטה?
או שזה משהו אחר שהתרחש כאן ברמה הלאומית עולמית?
מאת : איליאן מרשק , עורך ראשי
לפני כשנה הוסיף ה- FDA אזהרה לחיסוני ה- mRNA, מבית היוצר של פייזר, מודרנה וביונטק. האזהרה מדברת על סיכון גבוה יותר של מתחסנים ללקות בדלקת קרום הלב ובדלקת שריר הלב, במיוחד אחרי קבלת המנה השנייה של החיסונים. אי אפשר לומר שהיו אלו חדשות טובות עבור יצרניות החיסונים, שחלק בלתי מבוטל מהכנסותיהן בשנתיים האחרונות, והצפויות קדימה, מבוססות על מכירה של חיסונים ל- COVID-19.
קחו את פייזר, למשל, ברבעון השלישי של שנת 2021 היא דיווחה על הכנסות של מעל 24 מיליארד דולר, ונהנתה מגידול הכנסות של יותר מ- 130%. רק שאם מורידים את ההכנסות מחיסון הקורונה באותה תקופה, מגיעים לגידול של 7% בלבד – הבדל די משמעותי. למעשה, בהשוואה לשנת 2020 החברה הכפילה את הכנסותיה.
לפי גלובס, פייזר צופה שבשנה הנוכחית (2022) היא תרוויח לא פחות מ- 54 מיליארד דולר על החיסון והתרופה שלה לקורונה PAXLOVID . אלו בשורות נהדרות עבור מנהלי החברה ועובדיה, וגם לבעלי המניות שנהנו למשל מעלייה של 75% בערך המנייה במשך חודשים ספורים ב- 2021.
לא רע להחזיק מניה של פייזר ב- 2021. קפיצה ראשונה עם מתן החיסונים הראשונים, וקפיצה נוספת כשהציבור מבין שהקורונה נשארת איתנו. מידע מטעם ycharts.com
השאלה היא, אם אלו בשורות טובות גם עבור לקוחות החברה, כלומר הצרכנים, האנשים שלמען הצלתם ממלתעות הנגיף עמלו החוקרים של BioNTech – ביונטק בחסות פייזר -Pfizer. ייתכן שה- FDA צינן קצת את ההתלהבות לגבי החיסון הבטוח הזה, אבל אפשר להיות בטוחים שתמיד יהיו קונים – ראו מדינות עולם שלישי שעוד משוועות ליישר קו עם העולם המתקדם. אז כן, החבר'ה של פייזר יודעים טוב מאוד על מה מתבססת הערכת ההכנסות של 54 מיליארד דולר בשנה הנוכחית, ואל מול המספרים העצומים האלו הבעיה של סיכון לתחלואת לב נראית די קטנה.
מה בכלל הבעיה?
קודם כל, חשוב לציין שתחלואת לב אינה עומדת לבדה כסיכון ארוך טווח אפשרי לחיסוני הקורונה. כבר באוקטובר 2020 פרסם ה- FDA רשימה של 22 תופעות לוואי אפשריות כתוצאה מהחיסון, הכוללות בין היתר דלקת מוחית חריפה, דלקת בקרום המוח, אוטם שריר הלב, דלקת קרום ושריר הלב, בעיות כליה, דלקת מפרקים, תסמונת גיליאן ברה, ועוד הרשימה ארוכה. יש להדגיש כי לא מדובר בתופעות שנצפו במחקרים על החיסון, אלא בכאלו שמומחי ה- FDA סברו כי קיים סיכון להופעתן, ולפיכך יש לפקוח עליהן עין. ונראה שלפחות בחלק מההערכות המומחים צדקו.
כך למשל, בשלהי 2021 בוצע מחקר מקיף על ידי צוות מהיחידה לפרמקולוגיה קלינית וטוקסיקולוגיה בבית החולים אסף הרופא, בשיתוף מידע שהגיע מיחידה 8200 של צה"ל. המחקר התמקד בתופעות ארוכות טווח של חיסון mRNA ונמצאו בו מספר ממצאים מדאיגים. לדוגמא, 90% מהנשים שהשתתפו במחקר דיווחו על הפרעות שונות במחזור החודשי, מתוכן יותר מ- 60% דיווח על הפרעות שנמשכו יותר מ- 3 חודשים. עוד דווח על תופעות נוירולוגיות כגון טנטון, סחרחורת ועוד – שאינן מופיעות בעלון התכשיר לרופא, כשכמעט 90% דיווחו על תופעות נוירולוגיות ממושכות יותר מ- 3 חודשים.
מלבד זאת, 80% מהמשתתפים דיווחו על בעיות במערכת העיכול שנמשכו יותר משבוע, וכשליש מהם על בעיות עיכול שנמשכו יותר מחצי שנה. במחקר המקיף הזה היו ממצאים רבים נוספים, ומי שמתעניין מוזמן לצפות במצגת המחקר של פרופסור מתי ברקוביץ' על בטיחות חיסון הקורונה.
כבר התחסנת? לא כדאי לקחת ללב
למי שלא זוכר, גם האתר של חברת פייזר מזכיר כי שימוש החירום בחיסוני הקורונה מתוצרתה, לא אושרו ולא קיבלו רישיון מה- FDA. הם קיבלו רק היתר שימוש בחירום בלבד. ויש לכך סיבות טובות מאחר ועל פי ה- FDA יש לבצע עוד שורה ארוכה של מחקרים לטווח ארוך, המצריכים שנים של עבודה, על מנת לברר את משמעותן ושכיחותן של תופעות הלוואי ארוכות הטווח. חלק ממחקרים אלו הקשורים בבעיות לבביות, כבר יצאו לדרך ואחדים כבר ראו אור.
למשל, ב- 25 לאוגוסט 2021 פורסם ב- New England Journal of Medicine מחקר מקיף שנערך על ידי קופת חולים כללית (לקריאת המאמר המלא), שהתבסס על נתונים של יותר מ- 2 מיליון ממבוטחי הקופה. תוצאות המחקר הראו שאכן קיים סיכון מוגבר לדלקת בשריר הלב אצל מחוסנים, לעומת לא מחוסנים שלא נדבקו בקורונה, והסיכון אף עולה בקרב גברים צעירים.
סרטון קצר על עליה באירועי לב דרך קטעי חדשות שונים שעלו בתקשור הממוסדת
אנחנו זקוקים לתמיכה שלך.
שיתופים ותגובות
- תגיות: אירועי לב, זריקות, חיסון קורונה, חיסונים, מגיפה, נהגים, ניסוי, תאונות דרכים